Close
Hírlevél
Email:

Kép Nyári: A Sándor-palotától a ravatalig

Nyári: A Sándor-palotától a ravatalig

Teleki Pál második miniszterelnöksége 1939-1941
Borítóterv: Őri Kiss István
Borító: keménykötés
Oldalszám: 351 p.
ISBN: 978 963 662 761 4
Kiadás éve: 2015
Régi ár: 3900 Ft
Ár: 3120 Ft
:

Nyári Gábor

E kötet Gróf Teleki Pál 1939 és 1941 közötti második miniszterelnökségének nehéz időszakát mutatja be, a kormányfő rejtélyekkel övezett haláláig.

Számos, eddig kevésbé ismert és teljesen ismeretlen hazai és külföldi forrás felhasználásival kerül bemutatásra Teleki kül- és belpolitikája. melynek legfőbb célja az önállóan cselekvő, független magyar állam megőrzése és megerősítése volt. Ennek a politikának lett következménye a békés területi revízió, a Harmadik Birodalommal szembeni kemény külpolitikai fellépés, a titkos diplomáciai csatornák kialakítása, a vitatható belpolitikai lépések és Teleki Pál halála is. A már kortársai között is hatalmas tiszteletnek örvendő tudósról, tanárról és államférfiról találóan szólt a Magyar Tudományos Akadémia nekrológja: .Neve, munkája, kiváló emberi alakja egész lapot kér nemzetünk történelmében, egész lapot, de e lapon félbeszakad az Írás; abbamaradt, rejtélyes utolsó sorára gyászfátyolt borit a nemzet nem tője. ’

Nyári Gábor (1986) történész diplomáját 2012-ben szerezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, jelenleg ugyanennek az in­tézménynek doktorandusza. Fő kutatási területe a Horthy-korszak politikatörténete, valamint a második világháború utáni nyugat- európai magyar emigráció sorsa.