Close
Hírlevél
Email:

Kép Lőrincz Sándor - Jókai Anna emlékezete

Lőrincz Sándor - Jókai Anna emlékezete


Szerző: Lőrincz Sándor
Cím: A magunk cseppjét a világóceánból - Jókai Anna emlékezete
Oldalszám: 144
Borító: kartonált
ISBN: 978-963-662-910-6
Kiadás éve: 2017
Régi ár: 2600 Ft
Ár: 1300 Ft
:

Szeressünk, tanuljunk, gondolkodjunk, fejlôdjünk. Jókai Anna leánya, Molnárné Bánky Nórafelelte ezt arra a kérdésemre, hogy mit hagyott örökül édesanyja. E négy szóval nemcsak családjának, hanem a nemzetnek is üzent a 85. évében elhunyt Kossuth-nagydíjas író.
Befelé és felfelé hallgatózott. Nemcsak istenhívôként, hanem ahogy maga fogalmazott, istentudóként élte mindennapjait, hallgatóságát “nem középiskolás fokon” és egész személyiségével tanítva.
Vékával mérte a bölcsességet. Jelenlétével, humorával, diszkrét iróniájával lenyûgözte, felrázta közönségét, azt (is) bizonyítva: “a szellem mûhelyében nincsenek nyugdíjasok”.
“Papnôként” éppúgy számon tartották, mint politikusként. Ha valakire, rá illett a “nemzet nagyaszszonya” titulus. Aki ismerte, tudta: megszenvedett élet állt mögötte, s mivel soha nem feledte, hogy honnan érkezett, széles skálán mozgott-mozog olvasótábora.
Fia, Bánky Gábor azt mondta, édesanyja nem volt hatással pályaválasztására, hiszen gyerekkorától színész akart lenni, viszont a könyvek, amelyek után csak a kezét kellett kinyújtania, olvasómániássá tették. Jókai Anna szerint minden fontos könyv tett, nemzô aktus, és minden érett olvasat fogantatás.
Hogy fontos-e a 85. születésnapjára megjelent emlékkötet?
Nekem mindenképpen.
Lôrincz Sándor