Close
Hírlevél
Email:

Kép Lezsák Sándor: Nagypapa a bőröndben

Lezsák Sándor: Nagypapa a bőröndben

Groteszk népszínmű két részben
Borítóterv: Őri Kiss István
Oldalszám: 112 p.
Borító: keménykötés
ISBN: 978 963 514 001 5
Kiadás éve: 2019

A könyv megvásárolható a Kairosz Kiadó könyvesboltjában az itt látható feltételekkel internetes rendelés nélkül!
Régi ár: 2500 Ft
Ár: 2000 Ft
:

Lezsák Sándor

Groteszk népszínmű két részben,
avagy drámai kurzusdarab, keverő-kavaró komédiával,
némi áthallással, de a jó befejezés még várat magára.
Történik valahol a Kárpát-medencében, nagy hegyek
árnyékában, patakok szabdalta völgyben, a valamikor
népesebb, szebb időket megélt zsákfaluban,
ahol közel ötszáz őshonos magyar lélek él.
Idő: 2018. április, húsvét után

Aki ismeri a költő korábbi, évtizedekkel ezelőtti színművét, az atomfélelemmel és bunkerral is kacagtató sorsszimfóniát, a Nyolcvan vödör levegőt, annak nem lesz újdonság Lezsák Sándor új darabjának sírásban-nevetésben, vagyis a groteszkben csúcsosodó komédiája. Aki viszont most találkozik először a költő ilyesfajta felhőtlen játékával – furcsán hangozhatik, ám komorabb hangja ellenére a történelmet búvárló Csaba királyfi a friss drámának valamiképp előzménye –, az is jól elszórakozhat a 20–21. század közép-európai valóságának furcsaságain.

            Mert a Nagypapa a bőröndben – szerzője népszínműnek mondja – nem más, mint Kárpát-medencei kórkép, nagyon is életszerű valóságdarabokkal (falurombolás, elvándorlás, besúgások rettenete stb.) megtűzdelve. Legjózanabb, legigazabb szereplője, a zsákfalu sokat szenvedett, megalázott, halálba kergetett mesteréért mindig kiálló, fehér köpenyben a beteg emberiséget gyógyító „bolond”, kinek csörgősipkája nem más, mint életszeretet.  A kisebbségi töprengésekkel (menjünk vagy maradjunk?), haza- és otthonépítéssel fűszerezett, a helytállás legkomikusabb jeleit is tükröző komédia kacajos hangulata ellenére is félelmetes látlelet a magyarságvállalásról, a szülőföldön való maradásról, az igaztalant a feledés kráterjába taszító közösség (akár Erdély) mindennapjairól.      Nagypapát kiásták, a csontjait „Magyarba” akarták áttelepíteni, az ott élő rokonok vágyai szerint, hogy elejét vegyék a temetőt vízzel elárasztandó, vagy így-úgy veszélyeztető helyzeteknek. Viszont a bőröndöt mégsem kell utaztatni, mert a jobb jövő reményében a fiatal és öreg családtag is visszatér a szülőföldjére. S a hétköznap mártírjának akárcsak csontdarabkákban is megtestesülő erkölcse mindennél nagyobb erő a nemzetiségi-kisebbségi közösség összekovácsolására.

            Fullánkos játékszenvedély viszi előre a történetet. Minthogy Lezsák cselekménybonyolítása meseízű – a jó elnyeri jutalmát, a rossz megbűnhődik –, ezáltal érezzük igazán groteszk sorsunk nevettető megpróbáltatásait. A kikacagott világban rejlő erő többletét.