Close
Hírlevél
Email:

Kép Galina Scserbakova: Jaska gyermekei

Galina Scserbakova: Jaska gyermekei

Csehovi hősök a XXI. században
Formátum: A/5, 208 oldal
Kemény táblás
Fordítók: Debreczeni Ferenc, Dombi Katalin, Goretity József, Kóti Regina, Teleki Anna és Valkai Szabina
Fedélterv: Őri Kiss István
ISBN: 978-963-514-006-0
A könyv a honlapon jelzett feltételekkel megvásárolható az Apály utcai könyvesboltunkban előrendelés nélkül!
Régi ár: 3200 Ft
Ár: 1600 Ft
:

Hát, ennyi. Megírtam ezt a sirámot, és elvittem egy folyóirat szerkesztőségébe. Ott felvidultak, nevetgéltek egy kicsit, és azt mondták, hogy megjelentetik. Őszintén szólva, nem vártam. És akkor valahogy elbizonytalanodtam, kételkedni kezdtem… és visszakértem a nyilatkozatomat. Majd elfeledkeztem róla.

És akkor tessék, annyi év után meglepett egy éjszakai látomás. Szóval, megyek egy ösvényen, egy sötét fasorban, szemben velem pedig jön Bunyin, ő maga, az én kedvesem, soványan, ingerülten, csapkodja egy ággal a lábát (lehetnék én az az ág a kezében, gondoltam álmomban). Ő pedig csak úgy félvállról, rám se nézve, azt mondja:

‒ Átadtam az üdvözletét (mármint Csehovnak, jövök rá).

Én pedig egész bűnös képemmel mintegy azt kérdezem tőle: megbocsátott-e? Mármint Mityáért. De rám se néz, megy tovább a sötét fasorban, és csak úgy foghegyről, leereszkedően, a fejét elfordítva odaveti:

‒ Csináljon, amit akar. A farkasoktól féljen… ‒ És integet az ággal.

...Én pedig már szabadon írhattam, még ha nem is éppen regényt a szánalmas Jepihodovról. Tíz év alatt megszületett fejemben a Jaska gyermekei. Ó, mennyi különféle embert (és nem-embert) hagyott maga után Jaska egész Oroszországában! Össze se tudja az ember számolni őket...

A tudatlanok vagy a feledékenyek figyelmébe: Jaska szintén a Cseresznyéskertből való. Egy elsőrendű gazember. Lakáj, talpnyaló, harácsoló és naplopó. Gyereket pedig sokat csinált ‒ össze se lehet számolni, mennyit, és a szaporodásuk mind ez ideig folyik. Igencsak életerősnek bizonyult a fickó. Ezt pont önök ne tudnák?..